Liikunnasta, ravitsemuksesta, yöunista, lepäämisestä ja sekä itsensä sietämisestä että palkitsemisesta, siitä on kysymys.

Kehittelemäni hyvinvointimallini tulee niin hitaaseen tahtiin tietoisuuteeni ja on niin valtava, että sen tänne saaminen tarvitsee nyt järeämpää apua. Tammikuussa 2024 aloitan jälleen Itä-Suomen avoimen yliopiston opinnot. Ravitsemustieteen perustutkinnon 25 opintopisteen kokonaisuuden tein jo 2020-2021, nyt 2024 on vuorossa 35 opintopisteen kokoinen ravitsemustieteen aineopinnot.

(Yksi opintopiste kuulemma vastaa 27 työtuntia. Minä teen kaiken hitaammin, etenkin esseet, kun haalin taustatietoa, joten tuo tuntimäärä ei kait ihan minuun päde…)

Kun saan aineopinnot pakettiin joskus vuoden 2025 alussa, olen tehnyt kaiken, minkä voin ravitsemustieteessä tehdä avoimen yliopiston puolella, ja on aika pohtia, millaiset olisivat minun mahdollisuuteni tutkinto-opiskelijana. En voi väittää, etteikö ravitsemusterapeutin tai jopa laillistetun ravitsemusterapeutin työt suuresti houkuttelisi.

2024 opiskelen myös muutamia opintojaksoja urheiluravitsemuksesta, mahdollisesti jatkan sitä 2025 ja teen urheiluravitsemuksen perustutkinnon. Urheiluravitsemuksen ensimmäinen jakso alkaa tammikuussa, erittäin mielenkiintoisen tuntuinen Urheilijan psyykkinen hyvinvointi. Ravitsemustieteessä taas ensimmäinen jakso tammikuussa on, tuota, ei ehkä niin valtavan mielenkiintoinen Terveystieteiden tutkimusmenetelmien perusteet.

Miksi opiskelen?

Siksi, että tiedän voivani auttaa ihmisiä mutta teen sen aivan eri suuntaan kuin muut. Itse olen saanut uni-liikunta-hyvinvointi-minulle mieluisan kehon sellaisena ajanjaksona, jolloin olin keskittynyt aivan muuhun kuin liikunnan harrastamiseen saati laihduttamiseen.

Minun oman hyvinvoinnin vaaliminen on lähtenyt nousuun vasta kun olen löytänyt vastaukset kysymyksiin, mitä myös suuresti arvostamani lääkäri, jo edesmennyt Aki Hintsa kysyi ensimmäisinä valmennettaviltaa.

Kuka olen? Mitä haluan? Kontrolloinko omaa elämääni? ovat hiukan eri linjaa kuin pikaisesti googlettamani ravitsemusneuvojien kysymykset Paljon painat nyt ja mikä on ihannepainosi? Monta kertaa päivässä syöt? Mitä teet työksesi? ja niin edelleen.

Ymmärtänet siis, että minun linjani on nykyaikaan peilaten ongelmallinen ja siksi tarvitsen lisää tietoa.

Varsinkin kun en todellakaan suostu hinnoittelemaan valmennustani niin kuin eräs, jonka ravitsemusvalmennuksen hinnoittelu perustui siihen, paljonko painoa pudotetaan. 0-5 pudotettua kiloa, valmennus maksaa niin-ja-niin paljon, 5-10 kilo jne.

Enkä todellakaan suostu tekemään näin massiivista elämäntapa-auttamista siten kuten eräs ravintoneuvoja, että kolmen kuukauden pakettiin sisältyy 4 tuntia tapaamista.

Ei. Kun haluan kunnolla, koska tiedän, että se on ainoa tapa, tässä aina vaan hullummaksi muuttuvassa nykymaailmassa.

Sitä paitsi minä tiedän, että kysymysteni kanssa autan pääsemään viisaampaan, parempaan ja pysyvämpään lopputulemaan kuin ”Tiputa viisi kiloa siihen-ja-siihen mennessä”, ja tiedän, että paino asettuu järkiperäiseen toivottuun lukemaan ilman, että tippaakaan laihdutetaan.

Menen siis aikalailla vastavirtaan. Sitä varten tarvitsen lisää oikeaa tietoa ja lisää ymmärrystä.

Haluan päästä syvemmälle ravitsemukseen, voidakseni ymmärtää omia tapojani, ja siten luodakseni hyvinvointimallin, mikä on kirjoitettavissa auki, opetettavissa, niin, että muutkin voivat sen omia omaan arkeensa.

Haluan luoda mallin, missä löytyy tapaluupin ärsyke-toiminta-palkinto, rutiinit, ahdistuksenpurkukeinot ja addiktiot eli lähinnä sosiaalinen media ja ahmiminen, oman identiteetin ja arvojen hahmottaminen, ja kaikkien näiden kautta tulee ymmärrys hidastamisen tarpeesta, keskittymisestä, minusta itsestä.

Ja kaikkien noiden myötä, hyvinvoinnista ja viisaasta syömisestä.

Haluan auttaa sinua, kyllä, mutta ensin itseäni, vain siten voin ymmärtää tämän vyyhdin, mitä elämäksikin kutsutaan, tai ainakin jotain lainalaisuuksia siitä.

Terkuin

Minna