Joulun auttavat puhelimet ja hyvänjoulun toivotus

Näin Hesarissa otsikon ”Nappaan joulusta sen mistä pidän” ja siihen ajatukseen tykästyin, siitä tahdon kertoa. Mutta taisin tehdä tämän nyt vähän väärin päin.

En oikein tiedä, olisiko kuitenkin ensin pitänyt oma osuuteni tässä kirjoituksessa, se hyvänjoulun toivotus, ja vasta sitten tutkia ja listata nuo kirjoittaa kaikki nuo olla luettelemani auttavat tahot. Ehkä niin päin olisi ollut parempi. Nyt on jotenkin vaisu olo. Hiukan tyhjä.

Onhan tuo joulunakin auttavien tahojen lista pitkä. Auttajia on tässä maassa paljon ja suurinpiirtein totta on se, että aina saa apua. Paitsi että ei kyllä aina saa. Hesarin lokakuisessa jutussa Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kertoo, että ”Tällä hetkellä tilanne on se, että kriisipuhelin soi vuodessa 400 000 kertaa, ja siihen ehditään vastaamaan alle 90 000 kertaa. Lisäresurssin tarve olisi siis valtava, ja nyt leikataan.”

Hän myös arvioi, mahdollisten lisäleikkausten takia, että parin vuoden päästä puheluja tulisi ehkä noin 500 000, joista 65 000:een vastataan.

Joulun auttavat puhelimet ja hyvänjoulun toivotus – kovin synkältä tuntuu

Joulukuun alussa Mieli ry:n sivuilla, ”Nuoriin liittyvät yhteydenotot kriisikeskuksiin ovat olleet tänä vuonna yhä murheellisempia”-otsikolla kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa kertoo, että ”MIELI kriisikeskusten kriisityöntekijöiden kokemuksista ja palautteista käy ilmi, että yhteydenotot ovat viime aikoina olleet aiempaa synkempiä ja tilanteet murheellisempia. Yhtenä huolestuttavimpana keskustelun aiheena nähdään nuorilla aikuisilla esiintyvä näköalattomuus.”

Jutun mukaan tilanteet vaihtelevat, mutta yleisesti aiheet ovat vakavia: syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, viiltelyä ja päihteitä. Nuorten yleisimmät syyt ottaa yhteyttä kriisikeskuksiin ovat ahdistuneisuus ja ihmissuhdeongelmat, arjessa selviytymiseen liittyvät ongelmat, läheisen kuolema tai äkillinen järkyttävä tapahtuma. Perusterveydenhuollon ja oppilashuollon tarjoamat palvelut koetaan usein riittämättömiksi. Aikuinen, joka ottaa yhteyttä nuoreen liittyvästä huolesta, on usein itse hyvin väsynyt ja oma jaksaminen on koetuksella.

Tähän kun yhdistää Tilastokeskuksen tilastot, alkaa tuntua jo tosi mustalta. Kyllä, tämä on todellista ilonpilaamista, mutta ei se vaan mene niin, että voisi sulkea silmänsä.

Ei, minulla ei ole mitään kikkakolmosia, eikä myöskään suuria rahoja, mitä antaa hyväntekeväisyytenä Punaiselle ristille, tai Mieli ry:lle, tai Vailla vakinaista asuntoa ry:lle tai Pelastusarmeijalle tai Hyvä Joulumielikeräykselle. Jos sinulla on, lahjoita niille ketkä tarvitsevat, jooko?!

Joulu ei ole se aika, kun pohditaan väkivaltatilastoja paitsi että sitä se valitettavasti toisille on, eikä pelkkää tilastoa, vaan ihan valitettavaa arkea.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2023 viranomaisten tietoon tulleissa pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa oli 12 300 uhria, mikä on 5,3 % edellisvuotista enemmän.

Uhreista aikuisia oli vajaat 9 300, mikä on 3,2 % edellisvuotta enemmän.

Alaikäisiä uhreja oli 3 100, eli 12,2 % edellisvuotta enemmän. Aviopuolison tekemän parisuhdeväkivallan uhrien määrä kasvoi 10,7 % edellisvuodesta.

Vanhempien lapsiinsa kohdistamaa väkivaltaa ilmoitettiin 10 % edellisvuotta enemmän. Tietoon tuli 2 900 tapausta vuonna 2023. Alaikäisistä uhreista 53 % oli tyttöjä ja täysi-ikäisistä uhreista naisia oli 74 %.

Tilastossa on vain viranomaisten tietoon tulleet tapaukset, läheskään kaikkea perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa ei ilmoiteta viranomaisille.

Kerran vielä.

Lapsia ja nuoria, jotka joutuivat lähisuhdeväkivallan uhreiksi, oli tilastojen mukaan 3 100 ja siinä on epäilemättä se vain surullinen jäävuoren huippu.

Noista epäilemättä on moni yrittänyt soittaa apua, ja hyvällä tuurilla on saanutkin.

Ehkä ei.

Siksipä näin jouluaattona pyydänkin vielä uudestaan, että jos sinulla on lainkaan ylimääräistä rahaa, lahjoita se vaikkapa Mieli ry:lle, että yhdistykset pystyisivät jatkamaan hienoa toimintaansa, hallituksen leikkaavista toimenpiteistä huolimatta.

Se auttaa kuka sillä hetkellä pystyy.

Tähän väliin kiitän sinua, ja kiitokseni jälkeen listaan tämän joulun 2024 auttavat puhelimet ja chatit.

Ajastasi kiittäen ja kumartaen ja sinulle ja läheisillesi lämmintä ja rauhallista yhdessäoloa toivottaen

Minna täältä Päiväkummun tilalta

Toivoisin niin kovin, ettei kenenkään tarvitsisi näitä käyttää, mutta pahoin pelkään, että tarve vain vuosi vuodelta kasvaa. Auttavat puhelimet:

Jos sinulla on akuutti hätätilanne tai epäilet rikosta, ota yhteyttä alueesi viranomaispalveluihin tai soita yleiseen hätänumeroon 112. Esimerkiksi sosiaali- ja kriisipäivystys on tavoitettavissa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111 antaa kertaluonteista keskusteluapua ja on avoinna joka päivä kellon ympäri. Soittaa voi nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Sekasin-chat 12-29-vuotiaille Myös joulun aikaan ma-pe klo 9 – 24 ja la-su klo 15 – 24, https://sekasin247.fi

Sekasin Gaming 24/7 myös jouluna. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena, keskustelua moderoidaan vuorokauden ympäri,
https://discord.com/invite/sekasin

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat on maksuton ja anonyymi tukikanava alle 25-vuotiaille lapsille ja nuorille. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Nuorten tukilinja 116 111 päivystää samassa numerossa iltaisin läpi arkipyhien. Nuorten tukilinja 116 111 päivystää samassa numerossa läpi arkipyhien ma-pe klo 20–00. Lasten ja nuorten puhelin ja chat on avoinna joulun aikaa 23.12.–1.1 klo 17–20. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Apua ja tukea 7–15-vuotiaille SOS-Lapsikylän Apuu-chatistä. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Avoinna joka päivä klo 9–22 https://apuu.fi/

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot auttavat 12–29-vuotiaita nuoria, perheitä ja läheisiä myös jouluna. Turvatalot ovat auki koko joulun. Tarjolla on keskusteluapua ja tarvittaessa turvallinen yösija https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/nuortenturvatalot/

Koko joulun keskusteluapua on valtakunnallisesti tarjolla myös verkossa Nettiturviksen kautta. Nuorten turvatalojen apu on maksutonta ja apua saa omalla kielellä, tarvittaessa tulkin avustuksella. https://www.punainenristi.fi/nettiturvis

Kirkon keskusteluapu on auki joka ilta, myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Palvelevan puhelimen numeroon 0400 221 180 (pvm/mpm) voi soittaa kello 18–24 välisenä aikana. Palveleva chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 16–20.

Ensi- ja turvakotien liiton chat avoinna 27.–30.12. arkipäivisin klo 12-16, Lasten ja nuorten chat avoinna arkipäivisin klo 15-18. Osoitteesta https://ensijaturvakotienliitto.fi/apua-sinulle/apua-verkossa/ pääset chattiin. Osoitteessa https://nettiturvakoti.fi/nain-haet-apua/turvakodit/ on listattuna sekä paikat että ohjeet

Ehkäisevän päihdetyön päihdeneuvonta on tukena ja apuna, jos haluat puhua omasta, läheisesi tai asiakkaasi päihteiden käytöstä.Ympäri vuorokauden läpi vuoden, 0800 900 45,
https://ehyt.fi/paihde-peli-info/paihdeneuvonta/

Lasinen lapsuus -chatista nuori löytää luotettavan aikuisen, jonka kanssa voit nimettömästi pohtia läheisen aikuisen juomiseen liittyviä kysymyksiä ja huolia. Maksuttomaan ja nimimerkillä toimivaan chat-palveluun voi varata aikoja myös jouluun ja välipäiviin. https://lasinenlapsuus.fi/tukea/yksilochat/

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu antaa tukea syöpäpotilaalle ja hänen läheisilleen, on avoinna 30.12-31.12. ja 2.1-3.1.2025 auki 10-15 numerossa 0800 19414.

Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan. Nollalinja palvelee vuoden jokaisena päivänä 24/7 maksuttomassa ja anonyymissä numerossa 080 005 005. Auttavan puhelimen lisäksi voit keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa myös Nollalinjan chat-palvelussa. Chat on auki ma-ke klo 9-15 ja to-pe klo 14-20. Chat toimii ponnahdusikkunassa verkkosivun alalaidassa chat-palvelun ollessa auki osoitteessa https://nollalinja.fi

Tukinet MIELI ry:n ylläpitämässä Tukinetissä yli 100 järjestöä tarjoaa ryhmä- ja yksilöchattejä, ryhmäkeskusteluita sekä tukisuhdepalveluita. Tukinet on auki vuoden jokaisena päivänä. https://mieli.fi/tukea-ja-apua/chattaa-tai-kirjoita/ ja Tukinet

Syömishäiriöliiton tukipalvelut SYLI-chat tukinetissä (https://tukinet.net/teemat/syli-chat-1903200558/ryhmachatit/) avoinna ke 25.12. Syli-chat klo 18–19.30, pe 27.12. klo 14–15.30. Tukipuhelin numerossa 02 251 9207 avoinna pe 27.12. klo  9–12 ja ma 30.12. 12–15

Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelu tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä. Palvelu on avoinna 27.12. ja 30.12. ja 2.-3.1. klo 9–15.

Kriisikeskus Monikan maksuton auttava puhelin 0800 05058, väkivaltaa tai väkivallan uhkaa kokeneille, on joulunaikaan avoinna ma 30., ti 31.12, to 2.1 ja pe 3.1.

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua maaseudun asukkaille. Maaseudun tukihenkilöverkko tarjoaa keskustelutukea maaseudulla asuville ja maatalousyrittäjille. Jouluna 23.-26.12.2024 ja uutena vuotena 31.12.2024-1.1.2025 päivystävät Marja Salen p. 0500219797 Mari Björknäs p. 0407196280 (puhuu myös ruotsia) ja Henrik Lindström p. 0400310220 (puhuu myös ruotsia).

Punaisen Ristin maksuttomat joulukahvilat on auki useilla eri paikkakunnilla. Tarjolla vapaaehtoisten ja muiden vierailijoiden seuraa, yhteistä ohjelmaa ja pientä syötävää ja juotavaa maksutta. https://www.punainenristi.fi/uutiset/2024/punaisen-ristin-maksuttomat-joulukahvilat-toimivat-kohtaamispaikkoina/

Autoliiton Operaatio Lumihiutale palvelee Autoliiton yleisen tiepalvelun numerossa 0200 8080. (Puhelun hinta on 1,93 €/min + mpm, jonotus on maksuton.)

Vertaislinja-tukipuhelin muistisairaan omaishoitajalle ja läheisille 0800 9 6000 ma-la klo 17-20

Turvakoti Mona tarjoaa turvallista asumista ja kriisiapua lähisuhdeväkivallan uhreille vuoden jokaisena päivänä. Aina avoinna, 045 6396 274.

Kaikki nämä löytyvät osoitteesta https://www.soste.fi/uutiset/onneksi-on-joku-myos-jouluna-jarjestojen-joulun-aikana-tajoamia-palveluita/

Luettavaa muualla:

Hallitus leikkaa mielen­terveys­työtä tekevältä järjestöltä yli 450 000 euroa: ”Henkeä pidätellen odotamme” Veera Paananen HS 7.10.24 https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010745385.html

https://mieli.fi/uutiset/nuoriin-liittyvat-yhteydenotot-kriisikeskuksiin-ovat-olleet-tana-vuonna-yha-murheellisempia

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rikos- ja pakkokeinotilasto [verkkojulkaisu]. Viiteajankohta: 2023. ISSN=2342-9151. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 24.12.2024]. Saantitapa: https://stat.fi/julkaisu/cln32gnj49hev0cutpmcsm4ko